Sivut

torstai 8. lokakuuta 2015

Luku 71: Doran pentutesti

Ennen pennun luovutusta kasvattaja teetti pentutestauksen koko kakarakatraalle. Pentutestauksessa arvioidaan mm. pennun luonnetta ja paineensietokykyä.


Pentutestaus on siis suuntaa antava analyysi pennusta ja testauksen tuloksia voidaan hyödyntää pennun kouluttamisessa. Esimerkiksi jos pentu on arempi tapaus tuleva omistaja tietää, että pentua kannattaa sosiaalista hyvin. Jos pentu taas on kovin itsenäinen ja kiinnostunut enemmän ympäristöstä entä ihmisistä, kannattaa pennun kanssa harjoitella runsaasti kontaktia.


Testaukseen käytettiin pennulle ennestään tuntematonta huonetta. Kasvattaja toi pennun huoneeseen, jätti sen matolle ja meni sohvan taakse piiloon, jotta pentu ei saa tukea kasvattajasta vaan joutuu pärjäämään omillaan. Huoneessa oli mm. peili, pari mattoa ja tietysti testaaja eli henkilö jota pentu ei ollut koskaan ennen tavannut.


Tulokset:

1. Sosiaalisuus: Kontaktinhakuinen, mutta hieman välinpitämätön. Tarkoittaa sitä, että huoneeseen mentyään pentu ensin haisteli matot, katseli itseään peilistä ja sitten vasta huomasi testaajan ja meni häntä tervehtimään.

2. Uuteen ympäristöön tutustuminen: Hieman epävarma, mutta utelias. Eli ei juossu huoneeseen suunapäänä vaan eteni hieman varovaisesti. Kuitenkin edeten koko ajan. 

3. Käsiteltävyys (nosto): Ei rimpuile, rauhallinen. 

4. Dominanssi (selätys): On hetken hiljaa, sitten rimpuilee. Eli on dominanssia joten tarvitsee määrätietoista ohjaamista kaikkeen. 

5. Anteeksianto: Kohdan 3 ja 4 jälkeen testaaja meni pennun tasolle ja katsoi tuleeko pentu tervehtimään/nuolemaan naamaa itse, houkuteltaessa vaiko ollenkaan. Noston jälkeen Dora tuli houkuteltaessa. Selätyksen jälkeen tuli ensin luo, mutta lähti sitten samantien pois. 

6. Ääniherkkyys: Reagoi mutta tulee nopeasti. Eli testaajalla oli metallivuoka ja lusikka, jotka paukautti yhteen ja lopuksi rämäytti lattialle testatakseen pennun reaktion. Dora säpsähti kolinaan, mutta tuli samantien haistelemaan astiaa, mikä kolisi. 

7. Taistelutahto: Leikkii, mutta huomio karkaa välillä. Dora ei jaksanut kiinnostua täydellä huomiolla leikkiin vaan lähti välillä myös peilailemaan itseään peilistä.

8. Saalisvietti: Ajoittain hyvä. Leikki vetoleluilla lähes koko ajan, seurasi myös lahkeita, mutta ei koko aikaa, vaan huoneessa oli muutakin kiinnostavaa. 

9. Ahneus: Melko ahne +. On ruuan perään eli pitäisi olla helppo kouluttaa herkkujen avulla. 

10. Paineensietokyky: Ei paineistu, hyvä. Eli ei päästänyt irti lelusta missään vaiheessa, vaikka silitettiin päätä samaan aikaan jne. 

Muuta huomioitavaa: Leikkisä pentu. Se on itsenäinen, joten kannattaa vahvistaa laumaviettiä. Pentu ilmentää jonkinverran dominansissa, mikä antaa sille toimintakykyä. Se on melko vilkas, mistä syystä se ehtii reagoida nopeasti asioihin (ei ole arkuutta).

Leikkejä leikkejä.. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun pistäydyit blogissani! Kommentit ovat aina mukava lisä, kiitos :)